Växter
Vattna dina växter
Vattna rikligt när du vattnar Då tränger vattnet ner på djupet där rötterna befinner sig. Att gå och småskvätta fuktar bara markytan och lurar upp rötterna till ytan. Ett grunt rotsystem gör växterna mer torkkänsliga. På mycket lätta jordar sjunker vattnet snabbt genom jorden och i dessa fall är det befogat att vattna oftare.
Ett ungefärligt mått på hur mycket man ska vattna är 30 liter per kvadratmeter och vecka, under nederbördsfria perioder på sommaren. En liter per kvadratmeter motsvarar en millimeter regn. Försök att hålla en så jämn fuktighet som möjligt i jorden. Oregelbunden vattning kan göra att till exempel tomater och morötter spricker. Passa gärn på attt vattna när det regnar då tränger vattnet ner bättre. En regnskur ger ofta inte mer än 10 mm regn alltså 10 L vatten/kvadratmeter. Det tränger ner ca 10 cm i jorden coh det räcker inte alls. Använd en regnmätare och komplettera med en fuktmätare för jorden. Bättre mycket och sällan än lite och ofta är tumregeln.
Den allra bästa tiden att vattna är på morgonen. Då kan växterna tillgodogöra sig vattnet under dagen. På morgonen är det svalare och det blåser ofta mindre, vilket gör att inte så mycket vatten dunstar bort direkt. Kvällen är också en bra tid att vattna, utom i växthuset. Här är det nämligen viktigt att växternas bladverk hinner torka upp ordentligt före natten, annars gynnas svampsjukdomar i den fuktiga miljön.
Ställ ut tunnor och ta vara på regnvattnet. Om det inte regnar är det bra att ändå fylla tunnorna med vatten från kranen. Då hinner det värmas och syresättas innan det ska användas.
Nyetablerade växter kräver mycket vatten
Olika växter behöver olika mycket vatten. En och samma växt kan också ha olika stort vattenbehov under säsongen. Jordgubbar behöver till exempel mest vatten när karten ska utvecklas till mogna bär.
Alla NYPLANTERADE VÄXTER behöver ordentligt med vatten. Det gäller hela första året de står i trädgården. Till träd och buskar är det lagom med 30–50 liter per planta en gång i veckan. Perenner och rosor behöver varje vecka 25–30 liter på en yta av 1 kvadratmeter. Det gäller även de ettåriga sommarblommorna, som inte har så stort rotsystem. Om det regnar rikligt (20–30 mm) under veckan behöver växterna inte vattnas.
KÖKSVÄXTLANDET hör också till den del av trädgården som ska få vatten först. Särskilt de kraftiga och bladrika växterna som kål, pumpa och gurka, men även morot och selleri är vattenkrävande. Hos de flesta köksväxter är behovet emellertid störst under de sista två tredjedelarna av tillväxtperioden. Grönsaker där man skördar en frukt (till exempel tomat, paprika, bönor, ärter, squash) behöver mycket vatten när själva frukten utvecklas och fram till skörd. Nyligen utplanterade småplantor måste förstås också passas noga med vatten, liksom blommor och grönsaker som sås under sommaren.
Vattenbehovet hos FRUKTTRÄDEN beror av fruktslag och grundstam. Körsbär, särskilt sura, är de minst vattenkrävande. Mest vatten behöver fruktträden från avslutad blomning till fruktens mognad. Men upphör med vattningen någon gång i augusti, annars kan träden övervintra sämre.
ROSOR håller sig mer friska med regelbunden vattning. Men akta bladen de ska helt inte bli blöta.
Rhodedendron blir friskt gröna och fina om de får vatten under säsongen. Det håller också ohyran borta från dem.
TUJA älskar vatten. De har svårt att klara vintern om de fått stå torrt. Det gäller även andra vintergröna växer så ge gärna extra vatten under hösten så klarar de vintern bättre.Ge 50–60 liter per planta om det inte regnat mycket dessförinnan.
BUXBOM är torktåliga men i sol trivs de bättre om de får vatten - men inte på hösten då ska de in i vila.
VÄXTER I KRUKA behöver nästan daglig tillsyn när det är som varmast. Trädgårdsmästaren kan inte nog rekommendera stora krukor! Minst 5 liter så behöver du inte titta till dem så ofta. Kompletttera jorden med swellgel så blir det lite lättare. Byrålådan säljer det om du inte finner det i handeln.
Gräsmattan behöver egentligen aldrig vattnas. Den blir brun och ful under torra perioder, men hämtar sig fint när regnet kommer. Etablerade träd och buskar har ett stort och djupgående rotsystem som gör att de klarar en "normal" torrperiod utan vattning. Även perenner som stått en tid på växtplatsen klarar en del torka.
Källa: Eva Wirén, Riksförbundet Svensk Trädgård