Miljösmart trädgård

Principen för en miljösmart trädgård är mycket enkel. – Allt som produceras i trädgården ska också stanna kvar där, säger trädgårdsmästaren Karåla Dalbom.
Slut på transporter av sopsäckar med trädgårdsavfall och kvistar, kanske också slut på släpandet av tunga jordpåsar för att ersätta den näring man just burit i väg med. Förutsättningen är naturligtvis att man har en egen kompost, det allra viktigaste i en miljövänlig trädgård.
– Komposten hjälper till att omvandla trädgårdsavfallet till jord igen.

Enklaste sättet är att lägga trädgårdavfallet i en hög eller kompostlåda första året, sedan låta den vila andra året och ta jord ur den det tredje året. Efter tre år har man tre olika högar, gärna märkta med rätt årtal.
– Då vet till och med min man var han ska lägga avfall och var han ska ta jord, skrattar Karåla.

En trädgård är som alla andra kretslopp beroende av en viss mängd näring för att fungera. Om man bär bort något, om det så är ogräs eller avklippta äppelgrenar, så måste man ersätta det man tagit bort med ny näring. Ofta åker man och köper den i form av planteringsjord eller kogödsel i plastsäckar.
– Det är inget fel med det, säger Karåla. Man behöver nästan alltid komplettera, även om man får mullrik jord från en egen kompost. Det viktiga är att man undviker konstgödsel som i längden utarmar jorden.

Ett tips för att få bra material till komposten är att mala ner trädgrenar i en kompostkvarn.
– Tycker man att kvarnen är dyr att köpa kan man hyra en, säger Karåla. Flis från grenar är toppen, det är bra både i komposten och som täckning i rabatten.
Dessutom är det både arbets- och bensinsparande att slippa köra i väg med grenar och ris.
– Det enda man egentligen behöver köra bort är trädgrenar som är så stora att de inte går att mata in i en kompostkvarn och eklöv som förmultnar långsamt, säger Karåla.

Väljer man att klara sig utan kompostkvarn kan man ändå ta vara på näringen i kvistar och ris genom att elda upp det. När man sedan försiktigt myllar ned askan under bärbuskar eller i trädgårdslandet får jorden tillbaka näringsämnen som kalium, fosfor och kalcium.
Gräsklippet är också näringsrikt och ska läggas ut i rabatten eller i grönsakslandet om det inte får ligga kvar på gräsmattan och förmultna efter klippningen.

När det gäller ogräs är Karåla ganska sträng. Här är det hårt arbete som gäller, bara att envist gräva upp eller täcka med markduk.
– Det finns inga andra sätt än de mekaniska när det gäller rotogräs som kirskål. Den brukar oftast vara ett problem på skräpområden där man inte riktigt kommer åt med gräsklipparen. Lyckas man knipsa av den när den bara har ett par hjärtblad orkar den ofta inte komma igen mer.
– Om man inte helt enkelt bestämmer sig för att kirskål är en vacker marktäckare! Ibland kanske man får leva med naturen och inte försöka kämpa mot den hela tiden, säger Karåla.

Mossa kan vara minst lika vackert som gräs. Men om den absolut ska bort, undvik mossbekämpningsmedel. Det är bättre att kratta hårt på våren och sedan gödsla. Samma filosofi gäller djuren i trädgården om man vill vara miljövänlig på allvar. Att kriga mot skadedjur med gift brukar resultera i att man också slår ut djur och växter som behövs för att kretsloppet ska fungera.

Det bästa sättet att bekämpa skadedjur är att gynna andra kryp som äter upp dem. En låda med halm eller hö kan till exempel få nyckelpigorna att övervintra, vilket gör att de redan tidigt på säsongen kan hjälpa till att hålla bladlössen i schack.
Humlor, bin, blomflugor och nyckelpigor men också grodor och paddor äter insekter som kan göra skada i trädgården. Och den som har äran att få en igelkott boende i trädgården får en trogen medhjälpare i kriget mot sniglarna. Men tänk på att igelkotten sällan trivs i en alltför välstädad trädgård.

Förutom att det gärna får finnas några stökiga hörn är det också bra om det finns växter från många olika familjer i en trädgård. Ju mer lik den riktiga varierade naturen trädgården är, desto större motståndskraft får den. Växelbruk och en blandning av blommor och grönsaker i landet är två bra giftfria sätt att få bukt med skadedjur. Ringblommor och tagetes kan till exempel hålla kålfjärilar och nematoder borta.

Ett annat sätt att slippa onödigt mycket jobb med att bekämpa sjukdomar och skadedjur är att välja rätt växter och placera dem i lägen där de trivs.
– Välj i första hand svenska kulturväxter som är anpassade för vårt klimat, råder Karåla. Växter märkta E-planta är lite dyrare men garanterat virusfria och motståndskraftiga, det sparar tid och kraft.
Så visst kan man bli både lite latare och samtidigt miljövänligare i sin trädgård. Men den underhållsfria trädgården existerar inte.
– Ingen trädgård klarar sig utan skötsel, säger Karåla. Allt växer ju igen, man måste nog helt enkelt välja vad man tycker är viktigt och mindre viktigt att göra.

På gång

Ruttjänster

I augusti 2016 ändrade regeringen RUT-reglerna till att även omfatta beskärning, nedtagning av träd samt stubbfräsning.  

tradgard

”Beskärning och borttagande av träd och buskar ska omfattas av RUT-avdraget. Arbetet ska i likhet med vad som gäller för RUT-avdrag för trädgårdsarbete i övrigt utföras på tomt eller i trädgård i nära anslutning till den skattskyldiges eller, i förekommande fall, dennes förälders bostad. Borttagande omfattar bl.a. trädfällning, borttagning av stubbar, röjning av sly och gallring av buskage. I beskärning och borttagande ligger även omhändertagande av det som avlägsnats i form av t.ex. vedkapning, eldning eller kompostering, under förutsättning att arbetet utförs på eller i aktuell tomt eller trädgård. Bortforsling och hantering på annan plats omfattas således inte. Däremot omfattas inte t.ex. nyplantering av träd och buskar även om dessa ersätter sådana träd och buskar som tagits bort. ”

Kan detta vara intressant för dig och din trädgård? Anmäl ditt intresse snarast så återkommer vi när det blir dags!

Trädgårdsrådgivning

Har du planer på att göra om din trädgård? Behöver du få lite nya idéer i ett bortglömt hörn? Kanske planera en ny rabatt? Göra en uteplats i solnedgången? Eller behöver du dränera om och vill ha hjälp med logistiken?

Pris för en diplomerad trädgårdsmästare 980 kr inkl moms/timme. Prata om växtval, jordförbättring, rumskänsla eller vad du själv väljer.


Det började med en trädgårdsrådgivning och blev en anläggning. Nu har kunden en ny trädgård.

radgivning1radgivning3radgivning2

Årets perenn

Perennagruppen utgörs av odlare i hela Sverige och utser varje år en nygammal perenn med kvalite. Syftet är att lyfta fram särskilt värdefulla trädgårdsväxter.


Purpurmejram, Origanum ´Herrenhausen´ – en blommande, doftande fjärilsmagnet

Purpurmejram är väldoftande, vacker under lång tid och de pollinerande insekternas favorit. Den bildar fluffiga, blommande kuddar i mjuka, violetta nyanser och är lika fin i rabatt som i kruka och som marktäckare. För sin skönhet, mångsidighet och sin generositet mot våra flygande vänner har Perennagruppen utsett purpurmejram, Origanum (Laevigatum-Gruppen) ´Herrenhausen´ till Årets Perenn 2019.

Bred användning i soligt läge

Årets Perenn 2019 är en torktålig växt som trivs bäst i full sol och väldränerad jord. Den självsår sig i viss mån men småplantorna är lätta att rensa bort där du inte vill ha dem.

Purpurmejram ´Herrenhausen´ växer upprätt, rundat och blir ungefär 40 cm hög. Den börjar blomma i juli och fortsätter sedan oförtrutet långt in i september. Blommorna är små, ljust rödvioletta och sitter i täta samlingar. Foderbladen, och därmed blomknopparna, är mörkvioletta. Det ger ett fint färgspel i blomsamlingarna som skiftar i båda nyanserna av violett. Bladen är små, under våren purpurfärgade men övergår sedan i mörkgrönt. Stjälkarna är mörka och ger fin kontrast till såväl blommor som blad.

Användningsområdet är brett. Purpurmejram ´Herrenhausen´ platsar i praktfulla rabatter, som kantväxt, elegant marktäckare, i köksträdgården och i kruka.


Purpurmejram Foto: Säve Plantskola

 


Årets perenn tidigare år:

 • 1997: Stäppsalvia, Salvia nemorosa,
 • 1998: Röd solhatt, Echinacea purpurea ´Magnus´
 • 1999: Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis,
 • 2000: Kärleksört, Sedum ´Matrona´
 • 2001: Ulleternell, Anaphalis triplinervis
 • 2002: Blodnäva, Geranium sanguineum ´Max Frei´.
 • 2003: Rödbladig alunrot, Heuchera micrantha
 • 2004: Sköldpaddsört, Chelone obliqua
 • 2005: Stjärnflocka, Astrantia major
 • 2006: Kransveronika, Veronicastrum virginicum
 • 2007: Jättetåtel, Molinia arundinacea
 • 2008: Fläckig lungört, Pulmonaria officinalis
 • 2009: Gullnattljus, Oenothera fruticosa
 • 2010: Koreansk plymspirea, Aruncus aethusifolius
 • 2011: Blomsterfunkia, Hosta fortunei
 • 2012: Bolltistel, Echinops bannaticus
 • 2013: Sju st dagliljor, Hemerocallis*
 • 2014: Vårälväxing, Sesleria heufleriana
 • 2015: Vit skogsaster, Aster divaricatus
 • 2016: Hylotelephium cauticola, liten kärleksört
 • 2017: Krypflox, Phlox stolonifera ´Alba´
 • 2018: Höstsilverax, Actaea simplex

Karålas Byrålåda - en lokal trädgårdsmästare i Långbro, Älvsjö.
Kontakt: Telefon: 070-461 55 17. E-post: karala [at] byra.se

Webbyrå: Pigment AB Stockholm