Vattna dina växter

Vattna rikligt när du vattnar Då tränger vattnet ner på djupet där rötterna befinner sig. Att gå och småskvätta fuktar bara markytan och lurar upp rötterna till ytan. Ett grunt rotsystem gör växterna mer torkkänsliga. På mycket lätta jordar sjunker vattnet snabbt genom jorden och i dessa fall är det befogat att vattna oftare.

Ett ungefärligt mått på hur mycket man ska vattna är 30 liter per kvadratmeter och vecka, under nederbördsfria perioder på sommaren. En liter per kvadratmeter motsvarar en millimeter regn. Försök att hålla en så jämn fuktighet som möjligt i jorden. Oregelbunden vattning kan göra att till exempel tomater och morötter spricker. Passa gärn på attt vattna när det regnar då tränger vattnet ner bättre. En regnskur ger ofta inte mer än 10 mm regn alltså 10 L vatten/kvadratmeter. Det tränger ner ca 10 cm i jorden coh det räcker inte alls. Använd en regnmätare och komplettera med en fuktmätare för jorden. Bättre mycket och sällan än lite och ofta är tumregeln.
Den allra bästa tiden att vattna är på morgonen. Då kan växterna tillgodogöra sig vattnet under dagen. På morgonen är det svalare och det blåser ofta mindre, vilket gör att inte så mycket vatten dunstar bort direkt. Kvällen är också en bra tid att vattna, utom i växthuset. Här är det nämligen viktigt att växternas bladverk hinner torka upp ordentligt före natten, annars gynnas svampsjukdomar i den fuktiga miljön.

Ställ ut tunnor och ta vara på regnvattnet. Om det inte regnar är det bra att ändå fylla tunnorna med vatten från kranen. Då hinner det värmas och syresättas innan det ska användas.

Nyetablerade växter kräver mycket vatten

Olika växter behöver olika mycket vatten. En och samma växt kan också ha olika stort vattenbehov under säsongen. Jordgubbar behöver till exempel mest vatten när karten ska utvecklas till mogna bär.

Alla NYPLANTERADE VÄXTER behöver ordentligt med vatten. Det gäller hela första året de står i trädgården. Till träd och buskar är det lagom med 30–50 liter per planta en gång i veckan. Perenner och rosor behöver varje vecka 25–30 liter på en yta av 1 kvadratmeter. Det gäller även de ettåriga sommarblommorna, som inte har så stort rotsystem. Om det regnar rikligt (20–30 mm) under veckan behöver växterna inte vattnas.

KÖKSVÄXTLANDET hör också till den del av trädgården som ska få vatten först. Särskilt de kraftiga och bladrika växterna som kål, pumpa och gurka, men även morot och selleri är vattenkrävande. Hos de flesta köksväxter är behovet emellertid störst under de sista två tredjedelarna av tillväxtperioden. Grönsaker där man skördar en frukt (till exempel tomat, paprika, bönor, ärter, squash) behöver mycket vatten när själva frukten utvecklas och fram till skörd. Nyligen utplanterade småplantor måste förstås också passas noga med vatten, liksom blommor och grönsaker som sås under sommaren.

Vattenbehovet hos FRUKTTRÄDEN beror av fruktslag och grundstam. Körsbär, särskilt sura, är de minst vattenkrävande. Mest vatten behöver fruktträden från avslutad blomning till fruktens mognad. Men upphör med vattningen någon gång i augusti, annars kan träden övervintra sämre.

ROSOR håller sig mer friska med regelbunden vattning. Men akta bladen de ska helt inte bli blöta.

Rhodedendron blir friskt gröna och fina om de får vatten under säsongen. Det håller också ohyran borta från dem.

TUJA älskar vatten. De har svårt att klara vintern om de fått stå torrt. Det gäller även andra vintergröna växer så ge gärna extra vatten under hösten så klarar de vintern bättre.Ge 50–60 liter per planta om det inte regnat mycket dessförinnan.

BUXBOM är torktåliga men i sol trivs de bättre om de får vatten – men inte på hösten då ska de in i vila.
VÄXTER I KRUKA behöver nästan daglig tillsyn när det är som varmast. Trädgårdsmästaren kan inte nog rekommendera stora krukor! Minst 5 liter så behöver du inte titta till dem så ofta. Kompletttera jorden med swellgel så blir det lite lättare. Byrålådan säljer det om du inte finner det i handeln.

Gräsmattan behöver egentligen aldrig vattnas. Den blir brun och ful under torra perioder, men hämtar sig fint när regnet kommer. Etablerade träd och buskar har ett stort och djupgående rotsystem som gör att de klarar en “normal” torrperiod utan vattning. Även perenner som stått en tid på växtplatsen klarar en del torka.

 

Källa: Eva Wirén, Riksförbundet Svensk Trädgård

På gång

Ruttjänster

I augusti 2016 ändrade regeringen RUT-reglerna till att även omfatta beskärning, nedtagning av träd samt stubbfräsning.  

tradgard

”Beskärning och borttagande av träd och buskar ska omfattas av RUT-avdraget. Arbetet ska i likhet med vad som gäller för RUT-avdrag för trädgårdsarbete i övrigt utföras på tomt eller i trädgård i nära anslutning till den skattskyldiges eller, i förekommande fall, dennes förälders bostad. Borttagande omfattar bl.a. trädfällning, borttagning av stubbar, röjning av sly och gallring av buskage. I beskärning och borttagande ligger även omhändertagande av det som avlägsnats i form av t.ex. vedkapning, eldning eller kompostering, under förutsättning att arbetet utförs på eller i aktuell tomt eller trädgård. Bortforsling och hantering på annan plats omfattas således inte. Däremot omfattas inte t.ex. nyplantering av träd och buskar även om dessa ersätter sådana träd och buskar som tagits bort. ”

Kan detta vara intressant för dig och din trädgård? Anmäl ditt intresse snarast så återkommer vi när det blir dags!

Trädgårdsrådgivning

Har du planer på att göra om din trädgård? Behöver du få lite nya idéer i ett bortglömt hörn? Kanske planera en ny rabatt? Göra en uteplats i solnedgången? Eller behöver du dränera om och vill ha hjälp med logistiken?

Pris för en diplomerad trädgårdsmästare 950 kr inkl moms/timme. Prata om växtval, jordförbättring, rumskänsla eller vad du själv väljer.


Det började med en trädgårdsrådgivning och blev en anläggning. NU har kunden en ny trädgård.

radgivning1radgivning3radgivning2

Årets perenn 2018

Perennagruppen utgörs av odlare i hela Sverige och utser varje år en nygammal perenn med kvalite. Syftet är att lyfta fram särskilt värdefulla trädgårdsväxter.


Höstsilverax, Actaea simplex – En finsmakarväxt för alla

Höstsilverax lyckas kombinera en ståtlig och stark karaktär med både livfullhet och grace. Det här är en perenn som galant axlar rollen som solitär men som också är en ypperlig lagspelare i blandade planteringa, grönbladig i sin ursprungliga form. Men det de mörkbladiga sorterna som avses. Det är framför allt de som är utsökta i form och färg förutom att de är friska, härdiga och lättodlade på det sätt som krävs.

Trivs där den får fukt

Bladfärgen blir vackrast och mest intensiv där det är sol en stor del av dagen. Höstsilverax hinner sällan blomma i de delar av landet där växtsäsongen är kort.

Under september skjuter höga, relativt tunna men stadiga stjälkar upp från bladverket. I topparna utvecklas långa blomax med pärlformade blomknoppar. De slår ut som skira blommor i vitt eller rosa vars fina doft sprids i omgivningen. (brukar liknas vid den av smultron) Plantorna blommar tills frosten kommer, sedan står blomställningarna kvar som fina vintersiluetter.

Diplomerad Trädgårdsmästare i Älvsjö med projekt både i och utanför lådan

Actaea simplex ‘Brunette’ Foto: Marie Andersson

Actaea simplex 'Brunette' Foto: Marie Andersson

Actaea simplex ‘Brunette’ Foto: Marie Andersson

Några fina sorter

’Brunette’ är den sort som väckte fascinationen för mörkbladiga höstsilverax på allvar när den lanserades i början av 1990-talet. Sorten har mörkt purpurbruna blad och stjälkar. Blomknopparna är lika mörka och sitter i täta ax. Blommorna har inledningsvis en rosa ton men övergår efterhand via gräddvitt till vitt. Höjd 170 cm.

’Chocoholic’ har ännu mörkare blad är ’Brunette’ och ljusrosa blommor, 140 cm hög.

’James Compton’ har något ljusare bladverk än ’Brunette’, grå bladnerver och gräddvita blommor, 120 cm.

’Pink Spike’ har också något ljusare blad än ’Brunette’ och ljusrosa blommor, 170 cm.

’Queen of Sheba’ avviker från de andra här nämnda sorterna genom sina mjukt böjda blomax. Bladfärgen liknar den hos ’Brunette’ och blommorna är vita, 150-160 cm.


Årets perenn tidigare år:

 • 1997: Stäppsalvia, Salvia nemorosa,
 • 1998: Röd solhatt, Echinacea purpurea ´Magnus´
 • 1999: Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis,
 • 2000: Kärleksört, Sedum ´Matrona´
 • 2001: Ulleternell, Anaphalis triplinervis
 • 2002: Blodnäva, Geranium sanguineum ´Max Frei´.
 • 2003: Rödbladig alunrot, Heuchera micrantha
 • 2004: Sköldpaddsört, Chelone obliqua
 • 2005: Stjärnflocka, Astrantia major
 • 2006: Kransveronika, Veronicastrum virginicum
 • 2007: Jättetåtel, Molinia arundinacea
 • 2008: Fläckig lungört, Pulmonaria officinalis
 • 2009: Gullnattljus, Oenothera fruticosa
 • 2010: Koreansk plymspirea, Aruncus aethusifolius
 • 2011: Blomsterfunkia, Hosta fortunei
 • 2012: Bolltistel, Echinops bannaticus
 • 2013: Sju st dagliljor, Hemerocallis*
 • 2014: Vårälväxing, Sesleria heufleriana
 • 2015: Vit skogsaster, Aster divaricatus
 • 2016: Hylotelephium cauticola, liten kärleksört
 • 2017: Krypflox, Phlox stolonifera ´Alba´

Karålas Byrålåda - en lokal trädgårdsmästare i Långbro, Älvsjö.
Kontakt: Telefon: 070-461 55 17. E-post: karala [at] byra.se

Webbyrå: Pigment AB Stockholm