Terassväxter

När var gör hur med terassväxter. Vinterns invintring och vårens avtäckning.

Avtäckning av terassens växter på våren?

På våren bör man vara försiktig med att ta bort vintertäckningen för tidigt, växten bör väckas långsamt.
Krukorna bör vara helt avtäckta när växtligheten sätter igång. Under nattetid kan krukorna behöva skyddas mot kylan, säckväven är bra som täcke.
Börja med att lufta lite varma dagar och kontrollera om det behövs vattnas. Jorden får varken vara för torr eller blöt – vattna vid behöv.Men vattna försiktigt när knopparna börjar spricka! All växterns energirerserver går åt till detta var också försiktig med att flytta växten under denna tid.

Övervintring av terassväxter

Eftersom det inte är optimalt för växter att leva i kruka i Sverige, kan man inte räkna med att de blir lika gamla eller ens garantera att de överlever vintern. Grenverket och stammen är ju vana att vara utsatta för frost och kyla men inte rotsystemet som vid krukodling är ovan mark.I Stockholm har vi sällan stark kyla och snö utan mer milt och mycket fukt vilket gör det svårt för växterna som bor i kruka. Men man kan förbättra deras chanser radikalt genom att täcka in krukan med till exempel torra vissna löv, bubbelplast, frigolit eller gullfiber med säckväv runt. Gör en fin rosett runt så är krukan fin även under vilan. Något som är mycket viktigt är att inte täcka in krukan för tidigt på hösten. Om man täcker in krukan för tidigt ”bygger man in värmen” och om jordtemperaturen är för hög kommer växten inte att invintra som den ska och det kan medföra köldskador som till och med gör att växten dör.Glöm inte att skydda krukan även underifrån genom att ställa upp den på något (tex frigolit eller träklossar) och om det går ställ gärna in krukan mot väggen där det är lite mer skyddat.

Trädet skall ha gått in i vila, det vill säga tappat bladen, och jorden ska helst ha frusit något och en längre köldperiod får gärna vara på gång.

(Källa: Balkongträd i kruka av Camilla von Walden och Lotta Bjerkö Sjölund.)

På gång

Kurs i trädbeskärning

Beskärningskurs 26 Mars 2017 kl 10-13

Plats: ute i en trädgård i Älvsjö. Lite teori och en hel del praktik.
Utbildare: diplomerad trädgårdsmästare Karåla Dalbom från Karålas Byrålåda, med tio års erfarenhet av att beskära bland annat frukträd.

Ta med: egna verktyg och matsäck då vi fikar tillsammans ute. Kläder: efter väder såklart.
Anmäl dig:karala@byra.se
Pris: 450 Kr/pers (100 kr rabatt om du är medlem i någon av Älvsjös villaföreningar, medtag medlemsbevis)

Välkommen hälsar Karåla (finns även på instagram@trdgrdsmstr)

tradbeskarningtradbeskarning2

Ruttjänster

I augusti 2016 ändrade regeringen RUT-reglerna till att även omfatta beskärning, nedtagning av träd samt stubbfräsning.  

tradgard

”Beskärning och borttagande av träd och buskar ska omfattas av RUT-avdraget. Arbetet ska i likhet med vad som gäller för RUT-avdrag för trädgårdsarbete i övrigt utföras på tomt eller i trädgård i nära anslutning till den skattskyldiges eller, i förekommande fall, dennes förälders bostad. Borttagande omfattar bl.a. trädfällning, borttagning av stubbar, röjning av sly och gallring av buskage. I beskärning och borttagande ligger även omhändertagande av det som avlägsnats i form av t.ex. vedkapning, eldning eller kompostering, under förutsättning att arbetet utförs på eller i aktuell tomt eller trädgård. Bortforsling och hantering på annan plats omfattas således inte. Däremot omfattas inte t.ex. nyplantering av träd och buskar även om dessa ersätter sådana träd och buskar som tagits bort. ”

Kan detta vara intressant för dig och din trädgård? Anmäl ditt intresse snarast så återkommer vi när det blir dags!

Trädgårdsrådgivning

Har du planer på att göra om din trädgård? Behöver du få lite nya idéer i ett bortglömt hörn? Kanske planera en ny rabatt? Göra en uteplats i solnedgången? Eller behöver du dränera om och vill ha hjälp med logistiken? 

Pris för en diplomerad trädgårdsmästare 850 kr inkl moms/timme. Prata om växtval, jordförbättring, rumskänsla eller vad du själv väljer.


Det började med en trädgårdsrådgivning och blev en anläggning. NU har kunden en ny trädgård.

radgivning1radgivning3radgivning2

Karålas Byrålåda - en lokal trädgårdsmästare i Långbro, Älvsjö.
Kontakt: Telefon: 070-461 55 17. E-post: karala [at] byra.se

Webbyrå: Pigment AB Stockholm