Syrener, Syringa vulgaris

Jag får ofta frågor om hur man sköter syrener när jag är ute på trädgårdsrådgivning. Så här brukar jag svara när det gäller skötsel av dem:

Ansa regelbundet (varje eller vartannat år) antingen på vårvintern eller efter blomning/ jas bort de grövsta stammarna. De brukar naturligt nog också vara de högsta. En gammal regel säger att man ska ta var sjunde stam. Såga dem cirka en decimeter från marken med en vass såg. Jag rekommenderar en trädgårdssåg som är liten och smal och kommer åt mellan.

Gör sedan detta hela tiden så kommer det inte bli kalt nertil. Häcken behåller sitt insynsskydd och du behöver inte ”börja om ” med att såga ner hela häcken/bersån/buskaget. Vid dålig tillväxt mylla ner kogödsel som jordförbättring och kanske även en del hönsgödsel för att få en näringsboost i början av såsongen. Gör detta en regning dag eller vattna ordentligt efteråt.

När man har vattnat ordentligt kan man stoppa ner fingret i marken och då ska det vara blött så långt fingret når.
När du sen står där med massa syrengrenar har jag en kompostkvarn för grova grenar att hyra ut för 300 kr/helg. Tystgående med valsar som ger ett bra strömaterial för kompost eller som jordförbättring. Det är dock bra om kvistarna har torkat först så det inte bara blir slanor.

På gång

Kurs i trädbeskärning

Beskärningskurs 26 Mars 2017 kl 10-13

Plats: ute i en trädgård i Älvsjö. Lite teori och en hel del praktik.
Utbildare: diplomerad trädgårdsmästare Karåla Dalbom från Karålas Byrålåda, med tio års erfarenhet av att beskära bland annat frukträd.

Ta med: egna verktyg och matsäck då vi fikar tillsammans ute. Kläder: efter väder såklart.
Anmäl dig:karala@byra.se
Pris: 450 Kr/pers (100 kr rabatt om du är medlem i någon av Älvsjös villaföreningar, medtag medlemsbevis)

Välkommen hälsar Karåla (finns även på instagram@trdgrdsmstr)

tradbeskarningtradbeskarning2

Ruttjänster

I augusti 2016 ändrade regeringen RUT-reglerna till att även omfatta beskärning, nedtagning av träd samt stubbfräsning.  

tradgard

”Beskärning och borttagande av träd och buskar ska omfattas av RUT-avdraget. Arbetet ska i likhet med vad som gäller för RUT-avdrag för trädgårdsarbete i övrigt utföras på tomt eller i trädgård i nära anslutning till den skattskyldiges eller, i förekommande fall, dennes förälders bostad. Borttagande omfattar bl.a. trädfällning, borttagning av stubbar, röjning av sly och gallring av buskage. I beskärning och borttagande ligger även omhändertagande av det som avlägsnats i form av t.ex. vedkapning, eldning eller kompostering, under förutsättning att arbetet utförs på eller i aktuell tomt eller trädgård. Bortforsling och hantering på annan plats omfattas således inte. Däremot omfattas inte t.ex. nyplantering av träd och buskar även om dessa ersätter sådana träd och buskar som tagits bort. ”

Kan detta vara intressant för dig och din trädgård? Anmäl ditt intresse snarast så återkommer vi när det blir dags!

Trädgårdsrådgivning

Har du planer på att göra om din trädgård? Behöver du få lite nya idéer i ett bortglömt hörn? Kanske planera en ny rabatt? Göra en uteplats i solnedgången? Eller behöver du dränera om och vill ha hjälp med logistiken? 

Pris för en diplomerad trädgårdsmästare 850 kr inkl moms/timme. Prata om växtval, jordförbättring, rumskänsla eller vad du själv väljer.


Det började med en trädgårdsrådgivning och blev en anläggning. NU har kunden en ny trädgård.

radgivning1radgivning3radgivning2

Karålas Byrålåda - en lokal trädgårdsmästare i Långbro, Älvsjö.
Kontakt: Telefon: 070-461 55 17. E-post: karala [at] byra.se

Webbyrå: Pigment AB Stockholm