Kompost – för miljöns skull

Strävar du efter en hållbar livsstil så ska det du klipper och rensar bort ska i största mån stanna i din trädgård som kompost, flis eller mineralgödsel.

Jag har två komposter. En varmkompost där vi slänger allt grönsaksrens och övriga matvaror som är över (även tulpaner, apelsinskal, smulade äggskal, bananskal, kaffesump och rens från kött med mera. Det är viktigt att en sådan här kompost är skadedjurssäker.

Sedan har jag dessutom en trädgårdskompost med tre fack. Där lägger vi ogräsrens (dock ej rotogräs som kirskål och inte blommande maskrosor), grästovor, löv och gräsklipp. Ibland även en del kvistar som klippts i småbitar. Tre fack  – tänk så här:

  • en lägger du i
  • en vilar (ett år)
  • en tar du jord från (klar)

Kompostkvarn:

Jag har en kompostkvarn för grova grenar att hyra ut för 300 kr/helg. Tystgående med valsar som ger ett bra strömaterial för kompost eller som jordförbättring. Det är dock bra om kvistarna har torkat först så det inte bara blir slanor.

Tips från en kund:

Häromdagen var jag i en trädgård i Älvsjö där herrn i huset hade uppfunnit ett sätt att komma ihåg när komposten var fulladdad. Han satte helt enkelt en nyckelring uppmärkt med datum, på sitt vanliga gröna kompostgaller och så vet han hur länge komposten stått.

På gång

Kurs i trädbeskärning

Beskärningskurs 26 Mars 2017 kl 10-13

Plats: ute i en trädgård i Älvsjö. Lite teori och en hel del praktik.
Utbildare: diplomerad trädgårdsmästare Karåla Dalbom från Karålas Byrålåda, med tio års erfarenhet av att beskära bland annat frukträd.

Ta med: egna verktyg och matsäck då vi fikar tillsammans ute. Kläder: efter väder såklart.
Anmäl dig:karala@byra.se
Pris: 450 Kr/pers (100 kr rabatt om du är medlem i någon av Älvsjös villaföreningar, medtag medlemsbevis)

Välkommen hälsar Karåla (finns även på instagram@trdgrdsmstr)

tradbeskarningtradbeskarning2

Ruttjänster

I augusti 2016 ändrade regeringen RUT-reglerna till att även omfatta beskärning, nedtagning av träd samt stubbfräsning.  

tradgard

”Beskärning och borttagande av träd och buskar ska omfattas av RUT-avdraget. Arbetet ska i likhet med vad som gäller för RUT-avdrag för trädgårdsarbete i övrigt utföras på tomt eller i trädgård i nära anslutning till den skattskyldiges eller, i förekommande fall, dennes förälders bostad. Borttagande omfattar bl.a. trädfällning, borttagning av stubbar, röjning av sly och gallring av buskage. I beskärning och borttagande ligger även omhändertagande av det som avlägsnats i form av t.ex. vedkapning, eldning eller kompostering, under förutsättning att arbetet utförs på eller i aktuell tomt eller trädgård. Bortforsling och hantering på annan plats omfattas således inte. Däremot omfattas inte t.ex. nyplantering av träd och buskar även om dessa ersätter sådana träd och buskar som tagits bort. ”

Kan detta vara intressant för dig och din trädgård? Anmäl ditt intresse snarast så återkommer vi när det blir dags!

Trädgårdsrådgivning

Har du planer på att göra om din trädgård? Behöver du få lite nya idéer i ett bortglömt hörn? Kanske planera en ny rabatt? Göra en uteplats i solnedgången? Eller behöver du dränera om och vill ha hjälp med logistiken? 

Pris för en diplomerad trädgårdsmästare 850 kr inkl moms/timme. Prata om växtval, jordförbättring, rumskänsla eller vad du själv väljer.


Det började med en trädgårdsrådgivning och blev en anläggning. NU har kunden en ny trädgård.

radgivning1radgivning3radgivning2

Karålas Byrålåda - en lokal trädgårdsmästare i Långbro, Älvsjö.
Kontakt: Telefon: 070-461 55 17. E-post: karala [at] byra.se

Webbyrå: Pigment AB Stockholm