Kalka och gödsla vad gäller?

Kalka ska man göra på våren sägs det. Men hur är det med det, jag ställer frågan till Elisabeth Rovelstad på Säbyholms Trädgårdsutbildning:

Ska man kalka …

Kalka ska man göra på våren sägs det. Men hur är det med det, jag ställer frågan till Elisabeth Rovelstad på Säbyholms Trädgårdsutbildning:
– ”Mälardalen var under istiden sjöbotten och när isen försvann var redan området bebott så det har aldrig varit skog här. Det gör att alla växt och djurdelar som växt här/funnit i isen är kvar. Detta ger en jord som är full av kalcium och kalium. Det är därför helt onödigt att kalka våra trädgårdar.”

…och gödsla eller?

Gödsla ska man göra! Hur mycket kan man läsa instruktion om på påsen beronde på vilken sort man använder Jag föredrar naturgödsel tex höns eller kogödsel.

Hur gör trädgårdsmästaren?

Som trädgårdsmästare pratar jag självklart mycket om jordförbättring. Jag använder själv kogödsel som jordförbättring men även för att tillsätta mikroorganismer till trötta och urlakade jordar. Som grundgödsling på våren får mina rabatter en giva hönsgödsel en dag i april/mars när det är blött gärna på snön så det smälter ner i marken. Sedan luckrar jag och jordförbättrar med kogödsel/kompost och flis i alla rabatter och planteringar. För att sedan ge en mindre giva ytterligare en gång efter ett par veckor. Jag tycker inte att man ska gödsla längre än till midsommar så att de perenna växterna hinner växa upp, avhärda sig och vissna ner i lagom takt. Sommarblommor och grönsaker/tomater gödslar du förslagsvis hela säsongen med flytande näring.

På gång

Kurs i trädbeskärning

Beskärningskurs 26 Mars 2017 kl 10-13

Plats: ute i en trädgård i Älvsjö. Lite teori och en hel del praktik.
Utbildare: diplomerad trädgårdsmästare Karåla Dalbom från Karålas Byrålåda, med tio års erfarenhet av att beskära bland annat frukträd.

Ta med: egna verktyg och matsäck då vi fikar tillsammans ute. Kläder: efter väder såklart.
Anmäl dig:karala@byra.se
Pris: 450 Kr/pers (100 kr rabatt om du är medlem i någon av Älvsjös villaföreningar, medtag medlemsbevis)

Välkommen hälsar Karåla (finns även på instagram@trdgrdsmstr)

tradbeskarningtradbeskarning2

Ruttjänster

I augusti 2016 ändrade regeringen RUT-reglerna till att även omfatta beskärning, nedtagning av träd samt stubbfräsning.  

tradgard

”Beskärning och borttagande av träd och buskar ska omfattas av RUT-avdraget. Arbetet ska i likhet med vad som gäller för RUT-avdrag för trädgårdsarbete i övrigt utföras på tomt eller i trädgård i nära anslutning till den skattskyldiges eller, i förekommande fall, dennes förälders bostad. Borttagande omfattar bl.a. trädfällning, borttagning av stubbar, röjning av sly och gallring av buskage. I beskärning och borttagande ligger även omhändertagande av det som avlägsnats i form av t.ex. vedkapning, eldning eller kompostering, under förutsättning att arbetet utförs på eller i aktuell tomt eller trädgård. Bortforsling och hantering på annan plats omfattas således inte. Däremot omfattas inte t.ex. nyplantering av träd och buskar även om dessa ersätter sådana träd och buskar som tagits bort. ”

Kan detta vara intressant för dig och din trädgård? Anmäl ditt intresse snarast så återkommer vi när det blir dags!

Trädgårdsrådgivning

Har du planer på att göra om din trädgård? Behöver du få lite nya idéer i ett bortglömt hörn? Kanske planera en ny rabatt? Göra en uteplats i solnedgången? Eller behöver du dränera om och vill ha hjälp med logistiken? 

Pris för en diplomerad trädgårdsmästare 850 kr inkl moms/timme. Prata om växtval, jordförbättring, rumskänsla eller vad du själv väljer.


Det började med en trädgårdsrådgivning och blev en anläggning. NU har kunden en ny trädgård.

radgivning1radgivning3radgivning2

Karålas Byrålåda - en lokal trädgårdsmästare i Långbro, Älvsjö.
Kontakt: Telefon: 070-461 55 17. E-post: karala [at] byra.se

Webbyrå: Pigment AB Stockholm