Hortensia

Hortensior finns i många olika färger, de vanligaste är rosa, vit och blå. De trivs bäst i halvskugga och gärna på vindskyddad plats. De stora blommorna håller länge och nya knoppar kommer hela sommaren. Se till att vattna hortensian regelbundet och rikligt så trivs de.

Trädgårdshortensia, Hydrangea Macrophylla-gruppen

Hydrangea_macrophylla_02

Färgen på blomklasarnas foderblad (som är det vi ser som blommor)  beror till viss del del på jordens pH-värde samt andelen lättupptagligt aluminium som finns i marken. Det är aluminium som gör att blommorna blir blå. Om detta saknas eller är svårt att ta upp för växter, vilket sker om det är kalk i jorden och PH-värdet är för högt. Vill du ha blå blommor kan du sänka jordens PH-värde med hjälp av tex okalkad torv. Beskärningen bör begränsas till att ta bort äldre grenar och gamla blomställningar eftersom de flesta sorterna blommar på äldre ved. Vid kraftig beskärning klipps alla blomknoppar bort och man missar en hel säsongs blomning.

Rekommenderad sort:  Hydrangea Macrophylla-gruppen ‘Endless Summer’  blå eller rosa

Vidjehortensia Hydrangea arborescens

Hydrangea_arborescens_annabelle1

Bollformade blomställningar i färgen vitt eller rosa. Blomställningarna blir ofta väldigt stora och det är viktigt att tänka på detta när man beskär. Kraftig beskärning gör att man får få stora blommor medan mindre beskärning ger många små blommor, något som inte behöver vara negativt, eftersom de stora ofta faller ner mot marken av sin stora tyngd och behöver stödjas upp.

Rekommenderad sort: Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ vit

Vipphortensia H. paniculata

Hydrangea_paniculata_f_grandiflora2

En mycket härdig art som kan tolerera mycket låga temperaturer  eftersom den blommar på ettårsveden. H. paniculata `Grandiflora´ är en stor buske väl förgrenad med stora vippor av blommor som kan bli 30 cm stora. Dessa enorma blomställningarna kan dock knäcka buskens veka grenar. Det kan undvikas genom att beskära busken sällan för att få flera och mindre blomställningar eller annars att stötta de svaga grenarna. Blommorna är vita som skiftar mot rosa med åldern.

Rekommenderad sort:   Hydrangea paniculata ”Limelight” lime

Sammetshortensia Hydrangea aspera ssp. sargentiana

h-aspera-ssp-sargentiana

Måste beskäras i JAS eftersom den ”blöder” med vårbeskärning.

Rekommenderad sort:   Hydrangea aspera ssp. sargentiana lila

På gång

Kurs i trädbeskärning

Beskärningskurs 26 Mars 2017 kl 10-13

Plats: ute i en trädgård i Älvsjö. Lite teori och en hel del praktik.
Utbildare: diplomerad trädgårdsmästare Karåla Dalbom från Karålas Byrålåda, med tio års erfarenhet av att beskära bland annat frukträd.

Ta med: egna verktyg och matsäck då vi fikar tillsammans ute. Kläder: efter väder såklart.
Anmäl dig:karala@byra.se
Pris: 450 Kr/pers (100 kr rabatt om du är medlem i någon av Älvsjös villaföreningar, medtag medlemsbevis)

Välkommen hälsar Karåla (finns även på instagram@trdgrdsmstr)

tradbeskarningtradbeskarning2

Ruttjänster

I augusti 2016 ändrade regeringen RUT-reglerna till att även omfatta beskärning, nedtagning av träd samt stubbfräsning.  

tradgard

”Beskärning och borttagande av träd och buskar ska omfattas av RUT-avdraget. Arbetet ska i likhet med vad som gäller för RUT-avdrag för trädgårdsarbete i övrigt utföras på tomt eller i trädgård i nära anslutning till den skattskyldiges eller, i förekommande fall, dennes förälders bostad. Borttagande omfattar bl.a. trädfällning, borttagning av stubbar, röjning av sly och gallring av buskage. I beskärning och borttagande ligger även omhändertagande av det som avlägsnats i form av t.ex. vedkapning, eldning eller kompostering, under förutsättning att arbetet utförs på eller i aktuell tomt eller trädgård. Bortforsling och hantering på annan plats omfattas således inte. Däremot omfattas inte t.ex. nyplantering av träd och buskar även om dessa ersätter sådana träd och buskar som tagits bort. ”

Kan detta vara intressant för dig och din trädgård? Anmäl ditt intresse snarast så återkommer vi när det blir dags!

Trädgårdsrådgivning

Har du planer på att göra om din trädgård? Behöver du få lite nya idéer i ett bortglömt hörn? Kanske planera en ny rabatt? Göra en uteplats i solnedgången? Eller behöver du dränera om och vill ha hjälp med logistiken? 

Pris för en diplomerad trädgårdsmästare 850 kr inkl moms/timme. Prata om växtval, jordförbättring, rumskänsla eller vad du själv väljer.


Det började med en trädgårdsrådgivning och blev en anläggning. NU har kunden en ny trädgård.

radgivning1radgivning3radgivning2

Karålas Byrålåda - en lokal trädgårdsmästare i Långbro, Älvsjö.
Kontakt: Telefon: 070-461 55 17. E-post: karala [at] byra.se

Webbyrå: Pigment AB Stockholm