Amaryllis

Amaryllis är en ståtlig och potent lökväxt.Under hösten och vintern finns det färdigpreparerade (gödslade) lökar att tillgå. En gång om året växer det ut blomstänglar som får tre till fem klockformade blommor.

Plantering (mitten av oktober)

Den vanligaste planteringstiden är hösten och förvintern. Mitten av oktober brukar vara en bra tid för blommnig till jul.I de lökar som finns i försäljning är blomämnena redan färdiga. För amaryllisen väljer man en kruka, vars diameter är bara ett par cm större än löken. På botten av krukan lägger du ett lager lecakulor som dränering. Löken planteras sedan i luftig kaktusjord så, att hälften av löken sticker upp ovanför jorden. Krukan placeras på ett ljust. I samband med planteringen vattnas jorden, men först då den tjocka blomknoppen börjar komma fram från löken, börjar man ge regelbunden bevattning med rumsvarmt vatten. Själva löken ska man inte vattna och det är också bäst att ge vatten via fatet. En sup i veckan som min mamma säger.

Efter blomning

Då blommorna har vissnat, skärs de bort. Om man lämnar kvar blommorna på växten, börjar de utveckla frön och drar näring från löken. Man låter dock blomstängeln vissna innan man skär av den. Då blommorna har vissnat samlar amaryllisen näring för nästa års blomning. Växten gödslas varje vecka och placeras i ett ljust fönster.

Vår och sommar

Då vädret blivit varmare kan man flytta amaryllisen till en halvskuggig plats i trädgården. Under långa regnperioder skyddas löken från alltför mycket vatten, eftersom våta lökar kan få rödfläcksjuka. Rödfläcksjukan ses som röda strimmor i lökskalet, i bladen, blomstängeln och knoppen. Rödfläcksjuka kan förebyggas också genom att man i planteringsskedet planterar löken så att hälften av löken sticker upp.

Hösten

Krukan tas in innan det blir frost. Krukan vattnas knapphändigt under några veckor, sedan slutar man helt vattna i 2–3 månader. Då ska krukan stå i mörker. Under perioden utan bevattning kommer blomknoppen fram från löken. Växten flyttas till igen ett ljust fönster och man börjar med försiktig vattning.

Källa: http://www.biolan.fi/svenska

På gång

Kurs i trädbeskärning

Beskärningskurs 26 Mars 2017 kl 10-13

Plats: ute i en trädgård i Älvsjö. Lite teori och en hel del praktik.
Utbildare: diplomerad trädgårdsmästare Karåla Dalbom från Karålas Byrålåda, med tio års erfarenhet av att beskära bland annat frukträd.

Ta med: egna verktyg och matsäck då vi fikar tillsammans ute. Kläder: efter väder såklart.
Anmäl dig:karala@byra.se
Pris: 450 Kr/pers (100 kr rabatt om du är medlem i någon av Älvsjös villaföreningar, medtag medlemsbevis)

Välkommen hälsar Karåla (finns även på instagram@trdgrdsmstr)

tradbeskarningtradbeskarning2

Ruttjänster

I augusti 2016 ändrade regeringen RUT-reglerna till att även omfatta beskärning, nedtagning av träd samt stubbfräsning.  

tradgard

”Beskärning och borttagande av träd och buskar ska omfattas av RUT-avdraget. Arbetet ska i likhet med vad som gäller för RUT-avdrag för trädgårdsarbete i övrigt utföras på tomt eller i trädgård i nära anslutning till den skattskyldiges eller, i förekommande fall, dennes förälders bostad. Borttagande omfattar bl.a. trädfällning, borttagning av stubbar, röjning av sly och gallring av buskage. I beskärning och borttagande ligger även omhändertagande av det som avlägsnats i form av t.ex. vedkapning, eldning eller kompostering, under förutsättning att arbetet utförs på eller i aktuell tomt eller trädgård. Bortforsling och hantering på annan plats omfattas således inte. Däremot omfattas inte t.ex. nyplantering av träd och buskar även om dessa ersätter sådana träd och buskar som tagits bort. ”

Kan detta vara intressant för dig och din trädgård? Anmäl ditt intresse snarast så återkommer vi när det blir dags!

Trädgårdsrådgivning

Har du planer på att göra om din trädgård? Behöver du få lite nya idéer i ett bortglömt hörn? Kanske planera en ny rabatt? Göra en uteplats i solnedgången? Eller behöver du dränera om och vill ha hjälp med logistiken? 

Pris för en diplomerad trädgårdsmästare 850 kr inkl moms/timme. Prata om växtval, jordförbättring, rumskänsla eller vad du själv väljer.


Det började med en trädgårdsrådgivning och blev en anläggning. NU har kunden en ny trädgård.

radgivning1radgivning3radgivning2

Karålas Byrålåda - en lokal trädgårdsmästare i Långbro, Älvsjö.
Kontakt: Telefon: 070-461 55 17. E-post: karala [at] byra.se

Webbyrå: Pigment AB Stockholm